Popoldanski programi in svetovanje

Popoldanski programi montessori za starše in otroke

Programi so namenjeni predšolskim otrokom, ki ne obiskujejo vrtca montessori. Potekajo v popoldanskem času po dogovorjenih terminih v okolju vrtca montessori. S tem dobijo otroci, ki ne obiskujejo vrtca montessori in njihovi starši možnost, da spoznajo montessori v praksi.

V starosti otrok od 16 mesecev do 3 let potekajo programi, v katerih  otrok raziskuje okolje montessori, pripravljeno  za to starostno obdobje, skupaj s staršem in pedagogi montessori. Starš dobi tako priložnost opazovati svojega otroka, njegove odzive v  pripravljenem okolju in spoznati, kdo je njegov otrok, kakšne so njegove potrebe, kaj že zmore in kako ga lahko v njegovem razvoju primerno podpre.  V okviru programa je organizirano tudi predavanje za starše.

V starosti od 3-6 let so v  pripravljenem okolju vrtca montessori otroci sami, kjer skupaj s pedagogi montessori in drugimi otroki  raziskujejo za njih posebej pripravljeno okolje  za starost 3-6, kjer sami izbirajo  materiale ( igrače), ki jih pritegnejo v skladu z njihovim zanimanjem in v skladu s tem, kje v razvoju so. Prvi del je namenjen svobodni igri, v drugem delu pa se otroci  s pomočjo vodene aktivnosti pedagoginje povežejo skozi gibanje na črti, pesmice, ples in druge gibalne aktivnosti. Srečanje se zaključi z malico, da dobijo  otroci izkušnjo skupnega obeda. Rutina vsakega srečanja je enaka, kar daje otroku občutek varnosti in povezanosti z drugimi v skupini. Otrok skozi srečanja v popoldanskem programu montessori  in skozi izkušnje razvija svojo motoriko (veliko vaj iz fine motorike), kognitivni razvoj (področje znanosti, jezika, matematičnih konkretnih konceptov skozi konkretne materiale montessori), razvija se na jezikovnem področju, ter ob druženju in stiku z drugimi otroci na čustvenem in socialnem področju svojega razvoja. V okviru programa je organizirano tudi predavanje za starše.